Op reis met de kinderen? Alle documenten op zak?

Ga je op reis met kinderen onder de 12 jaar? Vergeet dan hun identiteitskaart niet, de “Kids-ID”.

Elke persoon van Belgische nationaliteit die het Belgische grondgebied verlaat, moet over een identiteitsbewijs beschikken.
Vanaf de leeftijd van 12 jaar is dit de nationale identiteitskaart. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is er de Kids-ID, afgeleverd door de gemeentelijke administratie.

De Kids-ID, de identiteitskaart voor jonge kinderen

De Kids-ID is een elektronische identiteitskaart voor kinderen. Ze bevat alle identiteitsgegevens van het kind en zijn/haar foto. Ze is geldig voor reizen binnen Europa en in sommige niet-Europese landen als het kind vergezeld wordt door een ouder die in het bezit is van een geldige identiteitskaart.

Naast haar functie van identiteitsdocument, laat de Kids-ID jouw kind ook toe om geholpen te worden in geval van nood dankzij de dienst Hallo Ouders. Daarbij kan het kind zich ook identificeren op het internet.

Denk er tijdig aan

De Kids-ID kost gewoonlijk € 6,00, maar de prijs kan schommelen volgens de gemeente waar ze aangevraagd wordt. Bij de aanvraag moet het kind aanwezig zijn.

Let wel: voorzie een wachttijd van twee à drie weken om de aangevraagde Kids-ID te ontvangen. Een spoedprocedure kost in de meeste gemeentelijke administraties meer dan € 100,00.

Vraag de Kids-ID dus tijdig  aan indien je je met jonge kinderen naar het buitenland begeeft, zelfs al is het voor een kort verblijf in een buurland. Indien jouw kind wegens medische problemen vanuit het buitenland gerepatrieerd moet worden, moet het immers in orde zijn met zijn identiteitsdocumenten.

Voor meer informatie :  www.eid.be en www.halloouders.be

Met dank aan Europ Assistance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *