Een vals gevoel van veiligheid

…dat is de “burgerlijke aansprakelijkheid” of kortweg BA.

De BA is een verzekeringswaarborg die je nodig hebt als je iemand anders schade toebrengt. Het spreekwoordelijke “potje breken is potje betalen” dus.

De waarborg BA is er dus niet om de schade die jij opgelopen hebt te vergoeden…of toch?

Zolang diegene die jou schade aangericht heeft een BA heeft komt het wel goed. Af en toe echter met “tijd en boterhammen” en daar komt de aap dus uit de mouw.

Enkele voorbeelden wat de BA autoverzekering betreft:

Diegene die je schade berokkende neemt de vlucht. Je slaagt er dus niet in de aansprakelijke voor de schade te achterhalen. Je staat in de kou tenzij je een omniumverzekering hebt.

Diegene die je schade berokkende heeft wel een BA verzekeraar maar deze onderschreef de expertise overeenkomst niet. Je staat in de kou tenzij je een omniumverzekering of een rechtsbijstandsverzekering hebt.

Diegene die je schade berokkende is een buitenlander en heeft dus een buitenlandse BA verzekeraar. De expertise overeenkomst is dus ook niet onderschreven. Je staat in de kou tenzij je een omniumverzekering of een rechtsbijstandsverzekering hebt.

Diegene die je schade berokkende trekt zijn aansprakelijkheid in twijfel. Je staat in de kou tenzij je een omniumverzekering of een rechtsbijstandsverzekering hebt.

Diegene die je schade berokkende verwondt je ook. Je staat in de kou tenzij je een rechtsbijstandverzekering hebt.

Met andere woorden, wil je een goed gevoel van veiligheid hebben dan heb je minstens een rechtsbijstandsverzekering nodig en bij uitbreiding liefst ook nog een omniumverzekering. Deze laatste zorgt er immers voor dat de schade aan je eigen voertuig snel hersteld wordt zodat je mobiliteit gegarandeerd is. De rechtsbijstandsverzekering zorgt er voor dat je schade uiteindelijk wel vergoed zal worden maar…geduld is de boodschap.

Net zoals bij de BA auto is een rechtsbijstandsverzekering evenzeer een noodzakelijke uitbreiding voor de BA familiale.