Veiliger verkeer is digitaal verkeer

In mijn vorige blog sprak ik al over de digitale groene kaart.

Vanmorgen las ik in De Tijd dat het Nederlandse AcceptEmail betalingsherinneringen via een slimme e-mail zal gaan versturen in ons land.

Hun concept sluit naadloos aan bij de digitale groene kaart. Het systeem waarbij in schreef over oranje (het wordt dringend tijd om te betalen) en rood (je hebt niet betaalt) is net wat AcceptEmail realiseert.

Ik heb het geluk gehad om een testrit te mogen doen met een Tesla in Nederland en heb dus een tipje van de sluier mogen oplichten hoe de wagen van de toekomst er uit zal gaan zien. Dan kan je met de aan het internet verbonden Tesla, het systeem van AcceptEmail en de nog te ontwikkelen digitale groene kaart een zodanig sluitend systeem bouwen waardoor geen enkele Tesla nog de weg op kan als de verzekeringspremie niet betaald is.

Ik heb ondertussen zelf al even een digitale test, als tussenstap, gemaakt door de groene kaart in een QR-code te verwerken. Als men de politiediensten uitrust met een QR-scanner, een gratis app trouwens, dan kan men alle gegevens aflezen van de QR-code die op de smartphone van de bestuurder staat. Het verzenden van de groene kaart QR-code naar de verzekerde kan dan even eenvoudig en snel gebeuren als nu bij het boeken van een vlucht bijvoorbeeld. Na betaling van de premie krijg je de kans om de QR-code toegestuurd te krijgen op je smartphone.

Met andere woorden, de technologie is er, alleen is de wetgever nog niet klaar…voor zover deze er al aan gedacht zou hebben.

Mocht de wetgever er echter werk van maken dan kan men ervoor zorgen dat een onverzekerde auto gewoonweg niet meer de weg op kan. Dit zorgt er voor dat de politie niet meer moet controleren op onverzekerde voertuigen en dat onverzekerden geen schade meer kunnen berokkenen aan anderen. Veiliger verkeer dus dankzij de digitale groene kaart.

Wordt het dan niet de hoogste tijd dat Europa het digitale evenwaardig maakt aan het papier en het papier, op termijn, overbodig maakt?