Deeleconomie en verzekeringen

De deeleconomie is aan een flinke opmars bezig. Denk maar aan de website www.peerby.be die goed aan de weg aan het timmeren is.

Je hebt een grasmaaier nodig maar die van jou is toevallig stuk of je hebt er geen. Je buurman leent je met plezier zijn grasmaaier uit maar…wat als jij de geleende grasmaaier beschadigt?

Is de deeleconomie met andere worden verzekerd?

JA!

Bepaalde verzekeringsmaatschappijen voorzien een dekking voor schade aan ontleende goederen binnen de polis BA-Gezin of familiale zoals deze polis vaak in de volksmond wordt genoemd.

Is deze dekking onbeperkt? Heel vaak niet. Meestal is er een plafond ingebouwd rond de € 1.250,00. Hou er ook rekening mee dat de vrijstelling ook van toepassing is en blijft. Op dit moment bedraagt deze € 244,58. Dit bedrag moet je dus altijd zelf dragen tenzij je een verzekeringsmaatschappij hebt of vindt die, mits het betalen van een bijpremie, een vrijstellingloze polis familiale voorziet. Heb je zo’n polis niet? Dan is het misschien zinvol om even bij je makelaar langs te lopen en een familiale te vragen die én ontleende goederen verzekert én geen vrijstelling toepast. Blijf je om één of andere reden liever bij je huidige verzekeringsmaatschappij die wel de vrijstelling blijft toepassen hou er dan rekening mee dat er geen schadedossier zal geopend worden als de schade lager is dan de vrijstelling. In dat geval is het dus zinvol om eerst even een bestek op te vragen bij de hersteller van de grasmaaier om te weten hoeveel de herstellingskost zal bedragen. Is deze hoger dan de vrijstelling, contacteer dan je makelaar, geef hem/haar een omschrijving van de schade en maak hem/haar het bestek meteen over.

Opgelet!

Het is niet omdat je buurman een grasmaaier aan je uitleent dat zijn grasmaaier geen defecten zou kunnen vertonen. Je doet er dus altijd goed aan om de grasmaaier eerst, in het bijzijn van je buurman, uit te testen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je opgezadeld wordt met een kost die je vriendelijke buurman je aansmeert. Om elke discussie uit te sluiten doe je er eigenlijk goed aan om een overeenkomst in tweevoud op te stellen die door beide partijen ondertekend wordt en waarbij elke partij één exemplaar van de overeenkomst heeft. In deze overeenkomst kan dan naast de omschrijving van het ontleende goed gemeld worden dat wat je gratis mag gebruik in goede staat verkeert. Eventueel een paar foto’s maken met je smartphone en je maakt alles nog wat meer waterdicht.

Risico?

Gras maaien zal elkeen wel kunnen maar…wat als je een werkje wil uitvoeren met een toestel dat je eigenlijk niet echt kent en waarmee je in de problemen zou kunnen komen? De kans op schade aan het toestel kan dus sneller optreden dan je voor mogelijk houdt. In zo’n geval zou ik voorstellen om het werkje aan iemand over te laten die wel verstand heeft van werken met dat bewuste toestel tenzij je natuurlijk bereid zou zijn om eerst een paar uurtjes, onder begeleiding van de eigenaar, te oefenen met het toestel.

Tot slot, delen is gratis. Als je buurman bijvoorbeeld € 25,00 vraagt om zijn grasmaaier te gebruiken dan vervalt de dekking binnen de familiale. Het moet dus echt een gratis verhaal zijn waarbij de ene buur de andere uit de nood helpt.