BOB en verzekeringen

Voor alle duidelijkheid, wat hierna volgt geldt niet alleen voor een BOB die je tijdens de eindejaarsfeesten naar huis brengt met je auto. Wat hierna volgt geldt altijd. Iedereen die een rijbewijs bezit heeft het recht om het even welk voertuig te besturen voor zover dit door het rijbewijs en de eigenaar van het voertuig toegelaten is. Als het voertuig verzekerd is, wat wettelijk moet, stelt zich daar geen enkel probleem.

Het probleem duikt eigenlijk pas op als de bestuurder een ongeval veroorzaakt, dus in fout is. Dan ontstaat namelijk een financieel probleem want wie gaat de schade aan de auto betalen waarmee het ongeval veroorzaakt is? Volgens het principe “potje breken is potje betalen” zal de bestuurder dus de schade aan het voertuig van de eigenaar moeten betalen.

Is er een omnium dan is het financiële probleem beperkt tot de vrijstelling in de omniumpolis. Is er geen omnium dan kan het een paar andere mouwen worden. Is de schade beperkt dan zal de factuur nog wel meevallen. Gaat het echter om een totaal verlies dan riskeer je op te draaien voor een nieuwe auto. Quasi althans want in zo’n geval is het goed de waarde voor ongeval door een expert te laten bepalen zodat je weet wat de auto nog waard was voor je het ongeval veroorzaakte. Let hier echter wel op want je vriend, kennis, collega of familielid kan het hiermee niet eens zijn en een nieuwe wagen eisen. Zoals je merkt gaan dus de poppen pas dan heel goed aan het dansen. Veel discussies kunnen vermeden worden door het opstellen van een overeenkomst die door BOB en eigenaar in tweevoud ondertekend worden.

Goed om weten tenslotte is dat wie een ongeval veroorzaakt geen vergoeding krijgt voor zijn verwondingen. Wie nog geen polis lichamelijke ongevallen in het verkeer heeft kan bij ons terecht. Deze polis zorgt er immers wel voor dat u een vergoeding krijgt voor uw verwondingen (tijdelijke invaliditeit, blijvende invaliditeit, overlijden).

Als passagier hoef je je geen zorgen te maken want, dankzij artikel 29bis wordt je als zwakke weggebruiker aanzien en worden je verwondingen vergoed door de verzekeraar van diegene die het ongeval veroorzaakte, zelfs als je passagier bent in het voertuig waarmee het ongeval veroorzaakt werd.

Tot slot, wie toch met een auto van iemand anders rijdt controleert voor vertrek best of er een geldige groene kaart in de auto ligt. Is dit niet het geval, rij dan niet met die wagen. Dat geldt ook voor passagiers. Rij niet mee in een onverzekerde auto.

Wij wensen je in alle geval heel fijne en veilige eindejaarsdagen toe.